مارمولک

احتمالا شما هم حداقل یک بار با موجودی کوچک و فرز به نام مارمولک خانگی رو به رو شده اید. بار ها شنیده ایم که سم مارمولک باعث ایجاد مشکلات زیادی میشود و همین نکته وجود این موجود در خانه را ترسناک تر کرده است. برای مقابله با مارمولک، بهتر است ابتدا کمی بیشتر با این خزنده کوچک آشنا شویم.

مارمولک خانگی

مارمولک ها در واقع از خانواده سوسمار ها هستند. انواع مارمولک ها با اندازه های مختلف وجود دارند. اما مارمولکی که ما به عنوان موجودی موذی در خانه هایمان می شناسیم به مارمولک خانگی معروف است. مارمولک خانگی در واقع سرده ای از مارمولک هاست. این دسته از مارمولک ها را با نام جکو نیز می شناسند. جکو ها بدنی ظریف و غالبا روشنی دارند. در ایران حداقل ۶ گونه مارمولک خانگی وجود دارد که با توجه به نوع آب و هوای منطقه، پراکندگی آن ها متفاوت است. معمول ترین گونه از جکو ها که در اکثر خانه ها می تواند دیده شود Cyrtopodion scabrum است. جالب است بدانید که هیچ کدام از این گونه ها سمی نیستند. بنابراین شایعاتی از قبیل وجود سیانید در دم مارمولک ها را فراموش کنید. بزرگترین مارمولک از گونه های ایران حدود ۸ سانتیمتر و کوچک ترین آن حدود ۳ سانتیمتر است.

همانطور که گفتیم مارمولک ها نوعی خزنده هستند و مانند بقیه خزندگان خونسردند و دمای بدن آن ها تابع دمای محیط است. به همین دلیل است که در فصول سرد به خواب زمستانی می روند و آن ها را بیشتر در فصل های گرم می بینید.

مارمولک خانگی یا جکو

 سمپاشی مارمولک خانگی  

 

دم مارمولک خانگی سمی است؟

بر اساس باورهای عامه مارمولک‌ خانگی سمی است و سم سیانور دارد. به طور کلی وجود سم به عنوان مکانیسم دفاعی در حیواناتی با حرکات کند و آهسته دیده می شود. موجودات با جثه کوچک و توانایی حرکت سریع اغلب در هنگام احساس خطر فرار می کنند و سمی نیستند مثل مار های غیر سمی و مارمولک های خانگی.

مکانیسم های دفاع

  • فرار: در هنگام احساس خطر مارمولک های خانگی یا جکو ها به دلیل جثه کوچک می توانند به سرعت فرار کنند.
  • افتادن دم: مکانیسم جالبی که در بعضی از گونه های مارمولک اعم از مارمولک خانگی وجود دارد بریده شدن دم به صورت ارادی است. در هنگام نزدیک شدن شکارچی و یا برخورد با آن، مارمولک به صورت ارادی دم خود را قطع می کند. در این حالت به علت فعال ماندن خاصیت عصبی_عضلانی تا مدتی دم تکان میخورد. با این کار شکارچی گمراه شده و مارمولک فرصت فرار پیدا می کند. در بیشتر گونه ها توانایی بازیابی دم از دست رفته وجود دارد.
  • گاز گرفتن: در برخی موارد مارمولک برای مقابله با شکارچی گاز می گیرد. این مکانیسم در همه مارمولک ها اعم از مارمولک خانگی دیده می شود. اما تنها در دو گونه از مارمولک ها این گاز ها سمی است. سم مارمولک وارد شده از طریق گاز، باعث مرگ انسان نمی شود اما با بروز علائمی مانند سردرد، ضعف و تعریق همراه است. جدا کردن دندان های مارمولک از محلی که گاز گرفته است دشوار است و ممکن است استفاده از ابزاری مانند انبر یا انبردست تنها چاره باشد. قطعه های دندان مارمولک تا جایی که ممکن است باید به سرعت برداشته شود.

به طور کلی مارمولک ها با توجه به گونه، مکانیسم های مختلفی برای دفاع به کار می گیرند مثل استتار، پاشیدن خون از چشم، ضربات شلاقی با دم و … .

بریده شدن ارادی دم مارمولک خانگی

سمپاشی مارمولک خانگی

تغذیه مارمولک ها از چیست؟

مارمولک ها اغلب حشره خوارند. آن ها با توجه به اندازه جثه شان از حشرات، بندپایان، عنکبوت ها و گاهی جوندگان تغذیه می کنند.

مارمولک خانگی به دنبال شکار عنکبوت ها، بندپایانی مانند سوسک، حشراتی که اطراف لامپ ها می چرخند و یا حشرات اطراف آب های ایستا وارد خانه های مسکونی می شود.

 فوائد مارمولک ها

همانطور که گفتیم مارمولک خانگی از بندپایان و حشرات تغذیه می کند. بنابراین نقشی مهم در کنترل جمعیت سوسک ها و دیگر آفات دارد. با حفظ جانوران حشره خوار مانند مارمولک ها می توان به کاهش آفات کشاورزی و یا کاهش حشرات آلوده کننده محیط کمک کرد.

 خطرات مارمولک

با اینکه گفتیم مارمولک خانگی سمی نیست و حتی به کم شدن آفات مزاحم دیگر مانند سوسک کمک می کند. اما نمی توان از آزار و اذیت های روانی حاصل از ترس و اضطراب وجود این موجود در خانه چشم پوشی کرد. از خطرات مارمولک می توان به انتقال آلودگی از بیرون از خانه و انتقال بیماری های مختلف به دلیل تغذیه از سوسک و دیگر حشرات آلوده اشاره کرد.

گاز گرفتن مارمولک خانگی

روش های پیشگیری از ورود مارمولک

تغذیه: می دانیم که تغذیه اصلی مارمولک خانگی حشرات، سوسک ها و دیگر آفات هستند. بنابراین اولین قدم نبود این آفات است تا مارمولک منبع تغذیه ای در خانه شما نداشته باشد.

اگر در حال حاضر از وجود دیگر آفات خانگی رنج می برید، اولین اقدام سرکوب آن هاست. در این زمینه به کمک شرکت سمپاشی کوشا پیشرو محیط سبز می توانید بهترین راه برای رهایی از آفت مورد نظرتان را پیدا کنید.

اگر در اطراف خانه تان احتمال وجود آفات زیاد است، پیشنهاد می شود اطراف خانه تان را نیز سمپاشی کنید.

محیط زندگی: مارمولک خانگی برای زندگی و تخم گذاری بیشتر به مکان های گرم و تاریک علاقه دارد. با تمیز نگه داشتن محل زندگی احتمال ورود مارمولک ها را به خانه کم کنید. حفظ بهداشت آشپزخانه، سرویس بهداشتی و دفع مناسب زباله ها هم از پیدایش دیگر آفات مثل سوسک ها جلوگیری می کند و هم مکان های مطلوب برای پنهان شدن مارمولک را از بین می برد.

دمای خانه را خیلی گرم نگه ندارید و حواستان باشد که سطل ها و گلدان های پر از آب ایستا، می تواند محل زندگی مناسبی برای حشرات و پشه ها و به دنبال آن مارمولک ها باشد.

  بستن راه های ورودی: توجه داشته باشید که مارمولک خانگی  با جمع کردن بدنش می تواند از حفره های بسیار ریز هم عبور کند. بنابراین تمام حفره ها و درز های احتمالی را بپوشانید و برای پنجره ها از توری استفاده کنید.

تغذیه مارمولک خانگی از حشرات

 

 

روش های خانگی برای مقابله با مارمولک

برای دور نگه داشتن و مقابله با مارمولک خانگی می توانیم از چند روش ساده استفاده کنیم:

  • پوست تخم پرندگان: بوی پوست تخم پرندگان مارمولک را فراری می دهد. به منظور دور نگه داشتن مارمولک ها می توانید تکه های پوست تخم پرندگان را در اطراف در و پنجره خانه قرار دهید.
  • حبه سیر: علاوه بر آویختن سیر، می توانید از اسپری آب و آب سیر در اطراف خانه استفاده کنید.
  • پیاز: بوی پیاز نیز مارمولک ها را فراری می دهد. با قرار دادن پیاز اطراف خانه، می توانید از ورود مارمولک جلوگیری کنید. همچنین قرار دادن پیاز در نزدیکی مخفیگاه های مارمولک، می تواند آن را فراری دهد.
  • نفتالین: استفاده از نفتالین مانند دیگر آفات برای دور نگه داشتن مارمولک خانگی نیز موثر است.

راه های سرکوب مارمولک خانگی

  • استفاده از چسب نواری یا چسب هایی که برای به دام انداختن موش استفاده می شود.
  • استفاده از طعمه های آلوده شده به سم یا حشره کش ها
  • سمپاشی مارمولک خانگی. به این منظور می توانید از محصولات شرکت سمپاشی کوشا پیشرو محیط سبز استفاده کنید.

کنترل آفات و جانواران موذی صنعتی

تماس با ما